Iedereen perfect?!

Het Rathenau Instituut houdt op zondag 9 juni 2013 samen met NEMO en Kennislink een debat over de nieuwe technologische mogelijkheden én de grenzen daarvan.
Het Rathenau Instituut, zo staat op de website,

stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, publiceert het over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma’s op het gebied van wetenschap en technologie.

Ik ben wel eens bij zo'n debat geweest, twee keer zelfs, en heb er zelfs aan deelgenomen, maar in het algemeen nemen de medewerkers van het Rathenau Instituut een vrij conservatief standpunt in. Ze staan in ieder geval niet aan de kant van het Transhumanisme.
Dat moest mij even van het hart, maar de toekomst gaat natuurlijk iedereen aan, het gaat namelijk allemaal gebeuren, dus meedenken en een standpunt bepalen is altijd goed. Wie dat wil doen kan zondag 9 juni in NEMO tussen 14.00-16.30 uur zijn hart ophalen met behalve het debat ook andere activiteiten, zoals:

 • 'Onderga virtuele plastische chirurgie’. Een snel-photoshopper maakt je naar wens mooier.
 • ‘SuperHuman’ en de ‘Supermens test’. Mensverbetering: doen of niet? Doe de ‘Supermens test’ op de iPad en ontdek het! Of speel de iPhone game ‘SuperHuman’ en verbeter je virtuele zelf.
 • ‘Wat heb jij aan jezelf verbeterd?’ Door middel van een serie portretten worden mensen aangespoord aan te geven welke verbetertechnologie zij (wel eens) gebruikt hebben.
 • Meer informatie is te vinden op de website van het Rathenau Instituut, maar ik kan het niet laten een beetje te zeuren over de ietwat "sturende" tekst van de werving, waardoor bijna bij voorbaat de uitkomst van het debat al bepaald is. Zo staat er

  Maar nieuwe middelen en technologieën roepen nieuwe vragen op. Want hoe zit het met sociale druk. Wat als je die middelen eigenlijk niet wilt gebruiken? Kun je nog achterblijven als anderen wel aan de pillen en protheses gaan?

  Schrijver van die tekst vindt het dus belangrijk dat mensen zelfstandig kunnen denken en hun eigen beslissingen kunnen en durven nemen, onbeïnvloed door groepsdrang. Nou, dan ben je bij het transhumanisme aan het goede adres, want transhumanisten zijn voor ultieme zelfbeschikking, spontane orde. Al weet ik niet of deze conclusie de bedoeling van de tekstschrijver was.

  Of, nog vreemder, deze:

  Nu al nemen Amerikaanse soldaten soms alert makende pillen als ze in spannende situaties moeten werken. Zijn Nederlandse brandweerlieden of artsen straks verplicht om zulke pillen te nemen?

  Ik vind dat soort vragen suggestief. Kennelijk moeten we het normaal vinden dat soldaten bereid worden geacht hun leven te offeren voor een zaak die doorgaans niet de hunne is, maar wel gaan we vervolgens moeilijk doen als soldaten voor een verhoogde waakzaamheid een pilletje in zouden (moeten) nemen - soldaten hebben al te kennen gegeven hun lijf en leven lager te waarderen dan welk belang ter wereld ook, dus het probleem van dat pilletje zie ik niet helemaal. De koppeling naar brandweerlieden en artsen volg ik niet, maar volgens mij houden mensen zich op dit moment indien nodig wakker met koffie. Koffiedrinken is natuurlijk een heel sociaal gebeuren (ik mag het zelf ook graag drinken), maar het is en blijft gewoon een "boost". Een pilletje kan dat makkelijker, sneller en vooral portable, maar, toegegeven, het is wel wat minder gezellig.

  Nou, eigenlijk genoeg stof voor een debat dus. Zelf zal ik er niet bij zijn, mijn bijdrage aan het debat is deze website en, vooral, dit artikel.