Kamer van morgen: Human Enhancement Teasers

Via Kennisnet, een expertisecentrum dat zich richt op effectief inzetten van ict op scholen en onderwijsinstellingen, ben ik gevraagd om mee te praten in de "Kamer van Morgen", een informeel gezelschap van mensen die zich betrokken voelen bij de technologische vernieuwing van het onderwijs. Op 16 november is er weer een bijeenkomst. Om alvast de gedachten bij iedereen op het goede spoor te krijgen, krijg ik wekelijks van de organisatie via de mail een zgn "teaser" toegestuurd, allen over "Human Enhancement". Ik zal hieronder de eerste vijf inplakken.
1a: Kevin Warwick vertelt over cyborgs en hoe hij zichzelf tot de eerste echte cyborg heeft gemaakt door een chip bij zichzelf te laten implanteren en te laten verbinden met zijn zenuwstelsel.

1b: Warwick vertelt hoe snel hij aan de geïmplanteerde chip in zijn arm wende en hoe hij zich voelde toen de chip er weer uit gehaald moest worden omdat zijn lichaam hem afstootte. Hij vertelt ook over de gevaren van zo’n chip m.b.t. hacking, en de filosofische implicaties voor het idee van een 'zelf'.

2. De tweede teaser is een trailer van de film Gattaca. Het is natuurlijk wel bekend dat veel mensen bij het horen of lezen over de transhumanistische gedachte eerder denken aan een dystopie dan aan een utopie en dus proberen het transhumanisme in een kwaad daglicht te stellen. Overigens niet geheel zonder reden: het is altijd goed om zonder angst over de gevaren van nieuwe technologieën na te denken en een standpunt te bepalen zolang het nog kan. Zoals over embryoselectie.

De sciencefictionfilm Gattaca speelt zich af in een toekomstige samenleving, waar embryoselectie een geaccepteerde manier is om goede genetische eigenschappen voor je kind uit te kiezen. Hoofdpersoon Vincent is op natuurlijke wijze verwekt, zonder embryoselectie, en is dus een imperfect persoon: in zijn genen staat te lezen dat hij vroeg zal sterven aan een hartaandoening. Op basis van dat gegeven is hij in de samenleving een “minder” persoon en wordt hij bijvoorbeeld uitgesloten van zijn grote droom: een opleiding tot astronaut. Daartegenover staat Jerome, die op basis van zijn DNA een perfect mens is, maar door een verkeersongeluk in een rolstoel zit. Wie van de twee heeft nu eigenlijk de beste kansen en de meeste mogelijkheden? En lukt het Vincent om met hulp van Jerome het systeem te saboteren?

3:

Aimee Mullins, who has two prosthetic legs, says the average pinup model has more prosthetics in her breasts than she has on her body.

The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Aimee Mullins
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes 2010 Election March to Keep Fear Alive

3b:

Athlete, actor and activist Aimee Mullins talks about her prosthetic legs -- she's got a dozen amazing pairs -- and the superpowers they grant her: speed, beauty, an extra 6 inches of height ... Quite simply, she redefines what the body can be.

Tegenstanders zullen zich hierbij natuurlijk afvragen wat er met de sport moet gebeuren als straks iedereen zich maar kan laten upgraden met bionische ledematen. Mijn $0,02: het gaat wellicht ten koste van de professionele sportbeoefening, wat me, gezien de enorme hoeveelheid geld die erin omgaat (en daarmee het gebruik van doping - in feite de chemische vorm van "Human Enhancement") geen slechte zaak lijkt. Sport komt weer daar waar het hoort: bij het plezier hebben in beweging. Naar vrije keuze zul je je bionische onderdelen kunnen in- en uitschakelen.
4:

Dean Ornish shares new research that shows how adopting healthy lifestyle habits can affect a person at a genetic level. For instance, he says, when you live healthier, eat better, exercise, and love more, your brain cells actually increase.

Dit is wellicht meer "humanisme" dan "transhumanisme", het verbeteren van je eigen performance door gebruik te maken van mentale technieken ipv door het aanwenden van technologie. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, natuurlijk.

5: De bionische hand. Hier is men al vrij ver mee en het is natuurlijk een toepassing die ook vrij geaccepteerd is, al is het maar omdat er nu veel vraag naar is vanwege het grote aantal soldaten dat gewond terugkomt uit Irak en Afghanistan. De stand van zaken is dat de bionische arm wordt bestuurd door middel van een verbinding met zenuwuiteinden, waar aanraaksensoren inzitten, die hun informatie naar de zenuwen doorsturen. Daardoor kan de proefpersoon ook voelen wat de hand aanraakt. De bionische hand in het volgende filmpje ligt nog wat verder in de toekomst verborgen en is nog niet bij mensen getest.